Sykevälivariaatio HRV – miten sitä tulisi tulkita?
Kehitys kehittyy, sanotaan. Missä mennään sykevälivariaatioanalyysien ja hyvinvointiamme mittaavien mittareiden kanssa? Sykevälivariaatiota on seurattu eri laitteilla jo pitkään ja sen muutokset tunnetusti liittyvät autonomisen hermostomme, sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainoon. Onko mittareiden tulkinnassa kuitenkin sudenkuoppia ja miten dataa tulisi osata lukea?
Oura Ring Generation 3 - suomalaista huippuosaamista sormessamme
Omassa sormessani on hetken aikaa välkkynyt Oura Ring Generation 3 -sormus ja samalla Polarin Vantage V -kello on vaivihkaa kadonnut ranteestani. Jo vuosia Polarin kelloja yötä päivää käyttäneen valmentajan on tullut näköjään aika siirtyä kellottomaan aikaan. Kokemus on melko vapauttava.
Kuten urheilukellot, Oura mittaa käyttäjänsä sykedataa, palautumista ja aktiivisuutta. Odotan innolla Ouran uutta päivitystä, joka lupaa paljon. Päivityksiä on tulossa mm. unen seurantaan ja happitasapainon mittaukseen. Tämänhetkisessä päivityksessä 3. sukupolven sormuksessa on lisäominaisuutena edeltäjäänsä verrattuna päiväaikaisen sykkeen ja -palautumisen data sekä naisilla tulevien kuukautisten ennustus. Oireettoman koronan aikana hieno lisäominaisuus Ourassa löytyy tietysti ruumiinlämmön muutosten seurannasta. Itse en ole vuosiin sairastanut hengitystieinfektioita, mutta tiedän Ouran avulla, milloin kehoni taistelee infektiota vastaan, vaikka oireita en saakaan. Toisinaan tämä näkyy heinoisena lämmön nousuna ilman kuumeen tuntemusta.
Firstbeat ja Livtec Recovery -hyvinvointianalyysit
Tunnetun, alkujaan suomalaisen, Firstbeatin analytiikkaa on hyödynnetty jo pitkään mm. Suunnon urheilukelloissa. Olen itsekin tehnyt jo 14 vuoden ajan Firstbeat -hyvinvointianalyysejä asiakkailleni ja työyhteisöille. Firstbeat erottelee hyvin tavallisen tallaajan stressin ja palautumisen tasapainoa, raportit ovat visuaalisesti selkeitä ja hapenottokykyä mittaava ominaisuus on ollut erinomainen lisä analyysissä. Valmentajan kontolle jää kuitenkin – kuten kaikkien muidenkin älylaitteiden kanssa – osata tulkita mahdollisesti hyvältä näyttäviä raportteja. Tulokset eivät siis välttämättä ole lainkaan niin hyviä, miltä näyttävät.
Firstbeat on lähtenyt kehittämään Life-palveluaan ja yksittäisten hyvinvointianalyysien tekeminen ei enää onnistu. Ei kuitenkaan hätää. Suuntiman alkutaipaleella neljä vuotta sitten lähdin etsimään vaihtoehtoja Firstbeatille ja löysin Livtec Recovery -hyvinvointianalyysin. Tarkatkaan mittarit eivät siis kerro kaikkea – meidän pitää osata myös analysoida dataa. Livtec Recovery -analyysin luotettavuus perustuukin pitkälti hyvinvointianalyysiä kehittäneen henkilön ammattiosaamiseen. Livtecissä käytetään lääketieteellisesti hyväksyttyä laitetta ja analyysistä saadun datan purkaa ekg-käyriä analysoimaan erikoistunut henkilö, Sami Kotkajuuri. Hänen kanssaan yhteistyössä olemme käyneet läpi tapaukset, joita edes kehittyneimmät hyvinvointianalyysit eivät vielä osaa erotella. Tärkeä ominaisuus mittauksessa on myös obstruktiivisen uniapnean riskiarvio. Tätä kansantautia sairastaa 9-24 % suomalaisista, suuri osa tietämättään.
Onko tekoälyllä vielä opittavaa?
On, mutta onneksi kuitenkin mahdollisuudet ovat rajattomat. Mittarit analysoivat virheellisesti esimerkiksi oheista yönaikaista dataa sykevälivariaation osalta.
Taustalla oli stressaavan ajanjakson hektinen perjantai, joka kaipasi mielestäni alkuiltaan juoksulenkin. Yön sykevälivaihteluhan näyttää erinomaiselta, povaa pitkää ikää ja terveyttä tuleviin vuosiin. Todellisuudessa syke pyrähtelee yöllä (äkkijyrkät nousut) kuormituksesta johtuen epätavallisen paljon – rytmihäiriöiden omaisesti. Samanlaista dataa on ollut myös kuntosalin jalkapäivän jälkeisenä yönä. Mikäli jatkaisin tätä rataa, tulisi hyvinvoinnissani nopeasti seinä vastaan.
Alipalautumiseen perustuu myös monien elämäntapamuutosten matkan tyssääminen. Kovalla päättäväisyydellä hektiseen arkeen ujutetaan vielä ravitsemuksen miinuskalorit ja suorituskyvyn optimointi treenien osalta – palautumisen kustannuksella.
Miltä näyttää hyvä sykevälivariaatio yön aikana? Ohessa on palautumiseni hyvän ja palauttavan yön aikana, jolloin HRV on aamua kohden nouseva ja kohtalaisen hyvää tasoa. Tällaisia unia tarvitaan jalkapäivien ja lenkkien väleihin. Yksi vaihtoehto olisi toki keventää treeniä nyt kun palautuminen ei ole normaalilla tasolla. Mitä sinä valitsisit?
Seuraavassa kirjoituksessa tarkastellaan, miltä joulukuinen vuorokausi näyttää Ouran, Polar Vantage V -mittarin ja Firstbeatin silmin.
Tilaa tästä Suuntiman Uutiskirje, niin saat tiedon kun seuraava kirjoitus julkaistaan.